Syksyn arkistosarja on täynnä klassikoita ja unohdettuja helmiä

Reel Lahti -ohjelmiston rungon muodostaa sunnuntaisin Kansantalolla esitettävä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Lahden aluesarja. Lahti on yksi kahdeksasta paikkakunnasta, joilla Kavin arkistoelokuvia on Helsingin lisäksi säännöllisesti esityksessä. Jokaisen kaupungin aluesarja on erilainen, sillä ohjelmisto kootaan paikallisesti. Kaikki sarjan elokuvat nähdään alkuperäisessä 35mm-filmiformaatissa.

Syksyllä 2018 Kansantalon Vaahterasalissa on tiedossa edellisvuosien tapaan kokoelma laatuelokuvia, joiden joukosta löytyy niin armottomia klassikoita kuin unohdettuja arkiston helmiä. Ensimmäistä ryhmää edustaa muun muassa Andrei Tarkovskin PEILI (1975), joka kuuluu meiltä toivotuimpiin teoksiin. Elokuvaa on kutsuttu ohjaajamestarin henkilökohtaisimmaksi ja sen alustaa Tarkovskin tuotantoon perehtynyt elokuvatutkija Mia Öhman.

tiikeri ja lumi 4.jpg

Arkistosarjan avaava TIIKERI JA LUMI (2005) taas on esimerkki elokuvasta, jonka moni katsoja on sen suhteellisesta tuoreudesta huolimatta unohtanut. Roberto Beningin hullunkurinen ohjaustyö valmistui seitsemän vuotta palkitun KAUNIS ELÄMÄ -elokuvan jälkeen. Tässäkin elokuvassa Benigni vastaa ohjauksen lisäksi pääosasta, hänen esittäessään hupsua kirjallisuudenopettajaa, joka on palavasti ja yksipuolisesti rakastunut. Karismaattinen Tom Waits heittää cameo-roolin elokuvan toistuvissa unijaksoissa.

Musiikki on vahvasti läsnä myös muissa syksyn arkistoleffoissa, kuten Michelle Pfeiffeirin ja Bridgesin veljesten tähdittämässä arkisen lumoavassa muusikkotarinassa LOISTAVAT BAKERIN POJAT (1989). Elokuva PUHALLUS (1973) palkittiin aikanaan seitsemällä Oscarilla, joista yksi annettiin Marvin Hamlischin menevästä ragtime-soundtrackista.

PUHALLUS-elokuvan näytelmäversio saa Pohjoismaisen ensi-iltansa tänä syksynä Lahden Kaupunginteatterissa ja filmiesityksessä paikalla onkin myös teatterin väkeä kertomassa tarinoita kulissien takaa. Teatterin kanssa yhteistyössä järjestetyt Reel Lahti -elokuvaillat ovat aina kiinnostaneet yleisöä, joten PUHALLUS-esityspäivämäärä kannattaa merkitä ajoissa kalenteriin!

puhallus 3.jpg

Lisäksi osana Lahden Jazztorin ohjelmistoa Vaahterasalissa nähdään syyskuussa erityislaatuinen musiikkielokuvien double feature: ALL NIGHT LONG (1962) sijoittuu 60-luvun Lontoon musiikkipiireihin ja kertoo orkesterinjohtaja Aureliuksen ja laulusolisti Delian ensimmäisestä hääpäivästä. Huippumuusikoiden soittama jazz säestää myös Pariisiin sijoittuvaa ROUND MIDNIGHT -leffaa (1986), joka kertoo Bud Powellin elämään perustuvan saksofonistin tarinan. Näitä harvemmin nähtyjä svengaavia elokuvia ei kannata suurelta kankaalta missata!

rakkaudella maire 3.jpg

Syksyn suomalaisena elokuvana nähdään marraskuussa Veikko Aaltosen vahva ohjaustyö RAKKAUDELLA, MAIRE (1999). Liioittelematta parhaisiin suomalaisiin nykyelokuviin kuuluva teos kertoo tarinan yksinäisyydestä ja rakkauden kaipuusta. Eeva Litmasen upea roolisuoritus etsii edelleen vertaistaan kotimaisten elokuvien joukossa.

Joulukuussa arkistosarja huipentuu paljon toivotun ohjaajasuosikin Alfred Hitchcockin teokseen. Tällä kertaa valkokankaalle heijastetaan kuitenkin harvemmin esitetty komediallinen leffa MUTTA...KUKA MURHASI HARRYN? (1955). Elokuva ei koskaan voittanut puolelleen aikalaisyleisöä omintakeisuutensa vuoksi, mutta myöhempinä vuosikymmeninä sen hullunkuriselle murhamysteerille on löytynyt oma vankka kannattajakuntansa. Ei tyypillisintä Hitchockia, mutta taatusti mukaansa tempaava ja mestarillinen tarina!

Kaikki elokuvaliput 5€ kpl tai kausikortilla 21€. Lipunmyynti ja kahvio aukeavat Kansantalolla aina tuntia ennen näytöstä. Lämpimästi tervetuloa leffaan Kansantalon Vaahterasaliin!


Koko syksyn arkistosarjan ohjelmisto:

su 9.9.2018 klo 18
Roberto Benigni: TIIKERI JA LUMI (Italia 2005)

su 23.9.2018 klo 18 (Jazztori Double Feature)
Basil Dearden: ALL NIGHT LONG (Iso-Britannia 1962)
&
Bertrand Tavernier: ROUND MIDNIGHT - KESKIYÖN SOUNDI (USA/Ranska 1986)

su 7.10.2018 klo 18
Andrei Tarkovski: PEILI (Neuvostoliitto 1975)

su 21.10.2018 klo 18
Steven Kloves: LOISTAVAT BAKERIN POJAT (Yhdysvallat 1989)

su 4.11.2018 klo 18
Veikko Aaltonen: RAKKAUDELLA, MAIRE (Suomi 1999)

Su 18.11.2018 klo 18
George Roy Hill: PUHALLUS (Yhdysvallat 1973)

Su 2.12.2018 klo 18
Alfred Hitchcock: MUTTA…KUKA MURHASI HARRYN? (Yhdysvallat 1955)