Rakkaudesta elokuvaan

 
Reel Lahti elokuvakerho.jpg

elokuvakerho 2.0 

Nykyään elokuvia on helppo katsoa netistä oikeastaan missä tahansa ja milloin tahansa. Arkisten sinisten ruutujen tuijottaminen on kuitenkin eri asia, kuin kokoontuminen fyysisesti yhteen suuren valkokankaan, ajatuksella valikoidun ohjelmiston ja usein ainutkertaisen 35mm-filmiesityksen äärelle. Reel Lahti on esitystoiminnan lisäksi elokuvan ystävien yhteisö. 

Toiminta on voittoa tavoittelematonta ja vapaaehtoistyöhön perustuvaa. Lukuun ottamatta elokuvakoneenhoitajamme Pekan työpanosta, kaikki työ tehdään talkoohengessä. Pekka työskentelee Päijät-Hämeen elokuvakeskus ry:ssä, jonka toiminnassa olivat pitkään mukana mukana myös Reel Lahden perustajat, sisarukset Miina ja Nikke. Lisäksi tiimimme olennainen osa ovat elokuva-aktiivit Raili, Tuuli, Ari-Veli ja Pirjo.

Reellahtelaisia vie eteenpäin halu rikastuttaa Lahden seudun kulttuurielämää tuottamalla laadukasta, kunnianhimoista ja kiinnostavaa elokuvatoimintaa paikallisille ihmisille. Reel Lahti -elokuvaillat ja muut tapahtumat ovat kotoisia ja rentoja tilaisuuksia, joihin ihan jokainen voi saapua omana itsenään, yksin tai yhdessä. Tervetuloa mukaan, pidetään yhdessä filminäytökset Lahdessa!

 
Avajaisilmoitus.jpg

Reel Lahti -historiaa

Kun analoginen esitystoiminta Lahdessa uhkasi päättyi kesällä 2016, joukko filmihulluja tarttui toimeen. Kaupungin ja elokuvakeskuksen avulla elokuvanäytökset palautettiin Kansantalon Vaahterasaliin, jonka yläkerrassa sijaitsi valmiiksi projektoreita odottava unohdettu konehuone. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan, vuonna 1957 rakennetun Kansantalon monivaiheiseen historiaan nimittäin kuuluu myös 70-80 -luvuilla toiminut elokuvateatteri Royal 1. 

Elokuvakeskuksen Victoria-mallinen filmiprojektori asennettiin paikoilleen Vaahterasaliin perjantaina 2.9.2016, jota seuranneena sunnuntaina valkokankaalle heijastettiin Reel Lahden avajaisnäytöksessa Francis Ford Coppolan elokuva "Ilmestyskirja. Nyt Redux". Päräyttävän filmin alusti Lahden oma popkulttuuritietäjä Markku Koski. 

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki on ollut alusta asti toiminnan virallinen suojelija. Reel Lahden historian ikimuistoisimpiin hetkiin kuuluukin mm. koko päivän kestänyt Aki Kaurismäki 60 vuotta -tribuuttitapahtuma huhtikuussa 2017. Tuolloin Kansantalolla juhlittiin koko päivä elokuvien, keskustelujen, live-musiikin ja kylmien juomien parissa. 

Kolmen toimintavuotensa aikana Reel Lahti on esittänyt jo 69 elokuvaa, jotka ovat keränneet lähes 3500 katsojaa. Huhut filmin kuolemasta ovat siis vahvasti liioiteltuja.